top of page
Zoeken

Ziek-zijn maakt beter

Bijgewerkt op: 27 aug. 2020

ziektes zijn een wonder. En gezondheid is dat ook. als je het wonder gaat zien, wordt je leven beter.
Hoe kan het dat een naald in je hand binnen 60 seconden de pijn in je onderrug of nek halveert? Waarom wordt je misselijk of krijg je buikpijn van een vervelende gebeurtenis? Waarom krijgt de één longkanker van roken en de ander niet?

Het leven, de werking van lichaam en geest, is een wonder waar ik zelden bij stil stond. Maar nu ben ik er door gefascineerd! Ik houd me er elke dag mee bezig; wat maakt ons gezond en wat maakt ziek en hoe beïnvloedt dit of we blij met ons (alledaagse) leven zijn?Gezondheid ~ genialiteit

“Voor al deze dingen hoeven wij niks te doen, het gaat ‘gewoon’ vanzelf”.

Gezondheid is geniaal. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik zie het echt zo. We staan er zelden bij stil wat er allemaal (vanzelf) in ons lichaam gebeurt en hoe bijzonder dat is. Alle fysieke en chemische processen in ons gaan vanzelf. Van bevruchting tot aan de dood. Omdat het elke dag opnieuw gebeurt is het inmiddels normaal. Maar als je er bij stil staat blijft het een wonder. Het is genoeg om naar een klein kindje te kijken. Een kindje dat voor het eerst probeert te zitten, te staan of te lopen. Dan zie je hoe complex die 'gemakkelijke' handelingen eigenlijk zijn.


En wat te denken van onze spijsvertering. Ons lichaam haalt vanzelf uit ons eten wat het kan gebruiken en de rest scheidt zij vanzelf uit. Ons bloed is dun en stroomt in ons lichaam, maar zodra deze kostbare vloeistof door een wond verloren raakt, stolt het en wordt het hard. En kijk eens naar ons immuunsysteem; wij hebben voor miljoenen lichaamsvreemde stoffen al de juiste afweercellen. Zodat deze indringers geen te grote bedreiging voor het lichaam vormen! Voor al deze dingen hoeven wij niks te doen, het gaat ‘gewoon’ vanzelf.ziekte ~ het lichaam liegt niet


Voor ziekte geldt hetzelfde. Als we stil staan bij wat er voor nodig is om ons ziek te maken, dan moet het wel iets heel briljants zijn. Het is de grootste kracht in ons leven. Het valt niet te ontkennen, het stopt ons oude leven en stuurt ons in een nieuwe (ongewenste) richting. Of het nu gaat om een tenniselleboog, een ‘griepje’ of een chronisch slepende ziekte, het zorgt ervoor dat we niet kunnen doen wat we willen en dwingt ons tot een aanpassing van ons gewenste leven en handelen. Zelfs op ons werk is ‘ziek zijn’ het enige altijd geaccepteerde excuus om thuis te blijven.

‘Ziekte als grootste kracht’ klinkt best zwaar of angstaanjagend, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ziekte geeft ons een keuze, namelijk hoe we er mee om gaan; Laten we ons meeslepen door de ellende van dit lot, gaan we de strijd aan met deze ongewenste factor in ons leven of is er zelfs een manier om de ziekte te transformeren tot een verrijking van het leven?

Ik probeer het laatste. Ziekte legt bloot wat we niet willen zien en is daardoor confronterend. Van ziekte kan je iets leren en als je goed luistert, kan het je iets waardevols vertellen. Soms iets groots, soms iets kleins. Daardoor kan ziekte een kans zijn op een beter en meer tevreden leven.


Genezen ~ zelfhelend vermogen


“ieder mens heeft een enorme potentie om beter te worden.”

Ik geloof niet dat er één geneeswijze is die alle aandoeningen kan verhelpen. En ik geloof ook niet dat er één arts of therapeut is die alle patiënten beter kan maken. Hier speelt het wonder van het leven een soms ongrijpbare rol. Wel geloof ik dat in ieder mens een enorme potentie aanwezig is om beter te worden. Ik help je daar graag bij. Dat doe ik met mijn ervaring van gezond-zijn, ziek-zijn en beter worden. En daarbij wordt ik geholpen door de oudste en wereldwijd meest toegepaste geneeswijze; Chinese Geneeskunde. De 3000 jaar wijsheid en ervaring met het genezen van mensen hebben mij een nieuwe kijk op het leven gegeven en inspireren me om gezondheid en tevredenheid om me heen te vergroten.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ajax hart

bottom of page